Nieuws voorjaar 2018.

De Lenteschool 2018 was een groot succes! Met als thema: “The origin of locomotion”/”De bron van voortbeweging” heeft iedereen met veel plezier geoefend en uitgewisseld.

Kijk voor het fotoverslag op de nieuwe fotopagina 2018.

Save the date!!!

Op 28 april wordt er in de dojo van ACL een Shinto Workshop gegeven olv Paul de Leeuw. Komt allen!! Shinto Workshop 28 april 2018

Hier een nadere toelichting op datgeen we kunnen verwachten gedurende de workshop, geschreven door Wouter Wilschut, beoefenaar van zowel Shinto, Aikido, Chi Kung als Tai Chi.

Shinto is een oude Japanse levensbeschouwing waarbij de aandacht ligt op een harmonieuze relatie tussen mens en natuur. Alle menselijke activiteiten worden zoveel mogelijk afgestemd op het natuurlijke verloop van de krachten in de natuur (in plaats van de natuur te bedwingen). In de Japanse cultuur zijn zo tal van gebruiken ontstaan waarin deze verbondenheid met de natuur op een respectvolle wijze (ceremonieel) tot uitdrukking wordt gebracht.
Het gedachtegoed van Shinto is sterk aanwezig in Aikido. Kenmerkend voor de Aikido technieken is dat deze niet onnatuurlijk worden afgedwongen. Ook kent Shinto een vorm van lichaamsoefening die specifiek terug te vinden is in sommige ‘warming up’ oefeningen van het Aikido, maar die feitelijk gedurende de hele training doorwerkt: je verfrist en vernieuwd jezelf door op de juiste wijze te trainen (misogi). Enkele karakteristieke oefeningen en begrippen uit het Shinto zullen aan bod komen en worden toegelicht tijdens de workshop.
Vaak wordt de beoefening van Tai Chi / Chi Kung met Aikido vergeleken. Dat is niet vreemd want deze Chinese bewegingskunsten kennen een vergelijkbare wijze van oefenen in natuurlijke principes. De Shinto workshop is daarom zeer toegankelijk voor iedereen die ook Chi Kung of Tai Chi beoefend en benieuwd is naar de Japanse invalshoek.

De ACL BBQ stage valt dit jaar op zaterdag 7 juli. Poster: RegioBBQstage 2018

From now on we are developing an English version of the menu. On the lower left-hand side you will find an addition of the regular menu in English. If you have any questions or ideas we could use, please contact us: m.jongsten@gmail.com.

Als aikidoka bij ACL is het raadzaam om regelmatig de website in de gaten te houden en even alle pagina’s van het menu door te nemen. Daar staan misschien wat zaken die nieuw voor je zijn of recent aangepast. Zo blijf je op de hoogte en kun je optimaal gebruik maken van ons programma. Zo zal je regelmatig het woord “stage” tegenkomen. Zoals je waarschijnlijk wel weet kent het Aikido geen wedstrijden of toernooien. Daarentegen hebben wij een fenomeen genaamd “stages” of in het Engels “seminars”. Dit zijn langere trainingen met een aangepast programma, gericht op de verdieping van de reguliere lessen. Er is dan ook meer aandacht voor de filosofische en maatschappelijke kant van het Aikido en daarom zijn de stages vaak voorzien van een specifiek thema. Deze stages zijn openbaar voor alle niveaus, beginners of gevorderden. Ook is het mogelijk eens een deel van zo’n stage mee te doen. Ook worden tijdens deze stages zgn. passages of examens af genomen voor kyu graden (witte band met of zonder hakama) en voor dangraden (1e en 2e dan). Lijst met technieken: Examenlijst Lijn Tissier

Kijk voor de data bij de Agenda.